Tisztelt Szülők!


Tudom, hogy a továbbtanulás irányának meghatározása, a pályaválasztás elsősorban a diákok, a leendő egyetemi hallgatók döntése. Gyakorló szülőként azonban azt is tudom, hogy ilyen fontos döntés meghozatalában sok esetben a szülők, hozzátartozók véleménye is sokat nyom a latban.

Engedjék meg, hogy elhatározásukhoz segítséget nyújtsak, egy lehetséges választási lehetőséget bemutassak Önöknek. Egy fiatalember sok mindent akar, esetleg olyan tényezőket tekinthet elsődlegesnek, amelyek a jövő szempontjából talán kevéssé fontosak. Nyilván nem lehet olyan pályára „erőltetni” gyerekünket, ami teljesen idegen tőle. Azonban egy esetlegesen fennálló döntési helyzetben érdemes olyan kézzel fogható szempontokat figyelembe venni, mint a végzés utáni elhelyezkedési lehetőség, a munkához-jutás ideje, vagy éppen a várható (kezdő)fizetés.

Tény, hogy manapság kevéssé divatos a műszaki pálya, de éppen a növekvő szakemberhiány ad különleges lehetőséget azoknak, akik ebben az irányban orientálódnak! Válasszunk olyan szakmát, amelynek van jövője, a végzett szakemberek keresettek a munkaerő piacon! A fentieket figyelembe véve tiszta lelkiismerettel ajánlom a Pannon Egyetem Anyagmérnöki szakát. Amennyiben gyerekük rendelkezik műszaki vénával, nem idegen tőle a mérnöki pálya, kérem, vegyék számba ezt a választási lehetőséget. Persze felmerül a kérdés, miért is jelentkezzen valaki anyagmérnöknek?

Az alábbiakban pár gondolatban szeretném összefoglalni azokat az érveket, amelyek segíthetnek döntésük meghozatalában.

Dr. Korim Tamás
Intézetigazgató egyetemi docens