Kedves Leendő Anyagmérnök Hallgató!

Amennyiben érettségi előtt állsz, bízom abban, honlapunkat azon eltökélt szándékod megerősítésére kerested fel, hogy egyetemi tanulmányaidat Veszprémben, az Anyagmérnöki szakon folytatod! Ez esetben gratulálok a jó választáshoz! Abban az esetben, ha továbbtanulási információszerzés a célod, szintén jó helyen jársz, honlapunkon minden segítséget megtalálsz döntésed (Anyagmérnök Veszprém!) meghozatalához! Amennyiben csupán szörfölsz a neten, remélem oldalainkon találsz olyan különlegességeket, érdekességeket, specialitásokat, amelyek ebbe az irányba terelik érdeklődésedet és hamarosan az egyre bővülő létszámú anyagmérnök hallgatók között üdvözölhetünk!

A képzésről röviden:
Az alaptárgyak (matematika, fizika, kémia, stb.) mellett diákjaink megtanulják a korszerű tervezési, gyártási módszereket, a nanotechnológia alapjait, megismerik a kompozitok, szupravezetők, biokerámiák, félvezetők, optikai szálak, intelligens anyagok, polimerek elméletét és gyártását.

A korszerű funkcionális anyagok mellett természetesen szerepelnek a tananyagban a hagyományos anyagtechnológiák, szilikátipari műveletek is. Diákjaink elsajátítják a korszerű szerkezetvizsgáló módszerek elméletét és gyakorlatát, akár addig a szintig is, hogy maguk kezelhetik a bonyolult, drága műszereket.
A tanulmányok ötödik félévétől kezdve a következő szakirányok közül választhatsz:

Kerámia: A kerámia kifejezés napjainkra jóval túlhaladta a klasszikus kerámiai termékek, pl. a porcelán fogalmát. Az igaz, hogy minden porcelán kerámia, ám nem minden kerámia porcelán, sőt! A Kerámia szakirányon hallgatóink megismerkednek a hagyományos és high-tech üvegek (pl. fény hatására sötétedő, ún. fotokróm üvegek), tűzálló- és hőszigetelő anyagok, kötőanyagok (pl. kis emissziójú-, vagy éppen atomerőművi célokra felhasználható cementek), hagyományos- és műszaki kerámiák (szupravezetők, átlátszó kerámiák, diesel koromszűrők), kompozit anyagok előállítási technológiáival, gyakorlati alkalmazásukkal.

Anyagvizsgáló: Bármely anyagrendszer csak akkor használható biztonsággal a gyakorlatban, ha annak fizikai-, kémiai sajátságai ismertek. Az Anyagvizsgáló szakirányon a hallgatók megismerkednek a korszerű vizsgálati módszerekkel és azok alkalmazási technikáival. Képesek lesznek olyan, nagy bonyolultsági fokú berendezések működtetésére, mint pl. az elektronmikroszkóp, a röntgendiffrakciós analizátor, a különböző spektrométerek, vagy éppen a szoftveres vezérlésű hajlító-, nyomó-, szakítógép.
Ezen ismeretek birtokában, végzett hallgatóink a minőségellenőrző-, ill. a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó laboratóriumok nélkülözhetetlen szakembereivé válnak.

Műanyag: A műanyagok az élet minden területén megtalálhatók és napjainkban megkerülhetetlen a használatuk. A Műanyag szakirányon a hallgatók megismerik a polimerek és műanyagok jellegzetes tulajdonságait, viselkedését, a kismolekulatömegű anyagok és a műanyagok közötti hasonlóságokat és különbségeket, a makromolekuláris kémia fontosabb kérdéseit, a műanyagfizikai alapokat, a műanyagfeldolgozás alapvető szempontjait, az alkalmazási területeket, és a műanyagok újrafeldolgozásával és környezeti hatásával kapcsolatos kérdéseket.
Ezen ismeretek birtokában, végzett hallgatóink a műanyagokat, gumikat stb. gyártó cégek, a minőségellenőrző-, ill. a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó laboratóriumok meghatározó szakemberei lesznek.